Държавата ще гарантира с 2.5 млрд. лв. банкови заеми без обезпечение

...
Държавата ще гарантира с 2.5 млрд. лв. банкови заеми без обезпечение
Коментари Харесай

Държавата ще гарантира необезпечени кредити за всички фирми

Държавата ще подсигурява с 2.5 милиарда лева банкови заеми без поръчителство за малки и междинни предприятия. 

Това заяви служебният министър на стопанската система Кирил Петков на специфична конференция за новите антикризисни ограничения, в която присъединяване взеха вицепремиерът и обществен министър Гълъб Донев и финансовият министър Асен Василев.

" Държавата ще подсигурява на 100% обезпеченията по заемите и по този начин ще развържем ръцете на банките, които държат големи свободни средства, само че не могат да ги вкарат в засегнатите от ковид-кризата браншове, като туризма да вземем за пример ", съобщи министър Петков.

Той изясни, че процедурата за кандидатстване ще бъде доста облекчена и срокът от подаването на заявление до приемането на средствата ще отнема само 10 дни. От думите му стана ясно, че изискването за приемане на заемите е компаниите да имат най-малко три годишна история и ще се кандидатства пред банките единствено с документи, които показват това. Няма да има значение от коя промишленост са компаниите. Размерът на заемите ще бъде 70% от оборотите от една от двете по-добри години - 2019 или 2020 година Срокът на погасяване ще бъде 7 години.

От мярката ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

" Голям брой банки се съгласиха да се включат в схемата и в пай период от 10 дни да провиснал заеми ", съобщи Петков. От думите му стана ясно, че новата гаранционна стратегия е получила утвърждение от Европейската комисия. Петков обаче не уточни от по кое време действително банките ще стартират да отпускат необезпечените заеми.

Мярката за поддръжка на заетостта 60/40 ще бъде удължена с още два месеца - юни и юли, разгласи общественият министър Гълъб Донев. Схемата, по която към този момент са разплатени 1.4 милиарда лева, ще продължи да работи в модифирана версия, пригодена към възобновяване на стопанската система, като за продължаването й е нужна нова нотификация на Европейска комисия. Остатъкът от средствата за продължение на схемата за още два месеца е в размер на 100 млн. лева Следващата седмица ще се организира съвещание на съвета за тристранно съдействие, на който ще бъдат разисквани новите параметри на мярката, уточни Гълъб Донев.

" Искаме да осигурим стопански тласъци и максимално доста нови оборотни средства в дребните и междинните предприятия освен това по най-бързия и логичен метод. Не може да актуализираме бюджета, по тази причина търсим метод да активизираме средства на страната и частния капитал ", съобщи министър Кирил Петков.

Министърът на финансите добави: " Ако компаниите работят и се възстановят след рецесията, ще има повече пари в бюджета и по-малко потребност от спомагателен дълг, с който да натоварваме нащите деца ", разяснява финансовият министър Асен Василев.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР